Може ли в населено място да се гледат овце


Може ли в населено място да се гледат овце
20 Септември 2012, Четвъртък


Нашият съсед отглежда 40 бр. овце плюс агнета, 6 кози, 1 кон до нашата имотна ограда.



Миризмата е ужасна, не можем да си отворим прозорците. Няколко жалби писахме до  Ветеринарен център, до кмета на Пазарджик, до кмета на с. Синитово, но никой не обръща внимание. Получихме отговор, че може да отглежда овце.
Подадохме жалба до техничката с молба да бутне сайванта, тъй като ние сме му разрешили преди години да си слага материали и други неща, но той си докара цяло стадо овце. Получихме отговор, че има право сградата да стои, дори да я бутне, пак може да я построи.
Позволено ли е в населено място да се отглеждат толкова овце?

Георги Петраков,
с. Синитово, общ. Пазарджик


Вашият проблем е разгледан в Наредба за отглеждане на домашни животни на територията на община Пазарджик (Наредбата). Тя е приета на основание Закона за ветеринарномедицинската дейност и правилника за неговото прилагане, Закона за пчеларството, Закона за устройство на територията и Наредба N 7 от 25.05.1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. С Наредбата се определят реда, начина и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Пазарджик.

В чл. 3 от Наредбата е определен разрешеният брой отглеждани селскостопански животни и птици в урегулиран поземлен имот (УПИ) или реално обособена част от УПИ по райони.
Така в селските райони се разрешава отглеждането на :

а. едър рогат добитък - до 5 крави и техните приплоди до 18 месеца;

б. свине за угояване до 5 бр.;

в. свине майки до 5 бр. и техните приплоди до 2 (два) месеца;

г. коне или магарета - до 3 бр. и техните приплоди до 1 (една) година;

д. птици на открито до 50 броя;

е. зайци до 30 броя и техните приплоди;

ж. овце или кози до 20 бр. общо и техните приплоди до 18 месеца;

з. пчелни семейства до 100 бр.

Според чл. 6 от Наредбата отглеждането на селскостопански животни трябва да се извършва в стопански постройки на допълващо застрояване и прилежаща към тях оградена свободна дворна площ за разходка, като се допуска отглеждане на зайци и птици да става и в направени за целта клетки. Като за стопански постройки на допълващо застрояване за отглеждане на селскостопански животни, изградени след 07.04.1987 г., собственикът трябва да предостави необходимите строителни книжа за строеж. Освен това стопански постройки на допълващо застрояване за отглеждане на селскостопански животни не могат да се разполагат на калканна  стена на жилищна сграда в съседен УПИ.

Също така стопански постройки на допълващо застрояване за отглеждане на селскостопански животни могат да се разполагат свободно или свързано с допълващото застрояване в съседен УПИ или реално обособена част от УПИ  на отстояние и при условие както следва:

1. свободно стоящи стопански постройки на допълващо застрояване за отглеждане на селскостопански животни с височина до 5,5 м  над прилежащия терен и до 8,5 м  до най-високата част на покрива, на разстояние най-малко  3 (три) метра от вътрешните съседни граници;

2. стопански постройки на допълващо застрояване за отглеждане на селскостопански животни с височина до 2,5 м  над прилежащия терен и до 3 м  до най-високата част на покрива, на разстояние най-малко  1,5 м от южната, югозападната или югоизточната вътрешна съседна граница;

3. свързано (сключено)  застрояване за съседни УПИ или реално обособена част от УПИ се извършва само със съгласието на съседа, изразено под формата на договор с нотариална заверка на подписите.

За нарушения на Наредбата в чл. 26 е предвидено налагането на глоба в размер от 200 до 500 лв. за физически лица и имуществена санкция от 200 до 1000 лева за юридически лица, а при повторно нарушение и временно лишаване от правото да се упражнява определена дейност.
Съгласно чл. 24 от Наредбата актовете за установяване на нарушенията се съставят от длъжностни лица от общината, упълномощени за това, кметове на кметства, органите на РПУ – Пазарджик, както и от други лица, определени със заповед на кмета на общината.

Дадените отговори не заместват консултацията с адвокат по интересуващите ви въпроси




В категории: Горещи новини , Кантора Десант

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
19.05.2016 16:14:25
0
2
moleli imali pravo chovek da otglejda jivotni - stava vapros za ofce sasedami otglejda ofce nqma 3 metra o da ima taq golq mrasna dolna merizma e golqma otvrat e s izvinenie nimoga dasi stoq v gradinkatasi primerno dasi piq kafeto ili neshto dr.. parvo na parvo nz dali ima razreshitelno
3
UNIVERSIALEN
15.12.2014 20:54:18
4
3
A KATO XAPVATE MESO NEVI LI MERIHSE
2
14.08.2014 13:14:55
5
3
АЗ ИМАМ СЬЩИЯТ ПРОБЛЕМ САМО ЧЕ С АДСКИ ОТВРАТИТЕЛНИ И ВОНЯЩИ СВИНЕ ....ПОМОГНЕТЕ..!!![devil]
1
UNIVERSALEN
02.01.2014 08:14:34
0
1
По повод публикацията "Може ли в населено място да се гледат овце",все пак да не се ЗАБРАВЯ,че има закон който разрешава но от съседската межда да е най-малко на ТРИ метра от съседа.
Затова бих Ви посъветвал да се потърси РЕШЕНИЕ в Районният съд.
И аз съм ПОТЪРПЕВШ от същият характер,като ми отглежда съседът на самата межда.Направо ОТВРАТИТЕЛНО Е!!!Остра и гадна така да се изразя "вуня".[helloween]
Пожелавам на ТАКИВА ПОТЪРПЕВШИ от този характер да проявяват Упоритост за премахване на тази "твар"[hot].От моя гледна точка е решението само Районният съд!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки